Θερμοπρόσοψη

Θερμοπρόσοψη

Θερμοπρόσοψη

Το σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης, εφαρμόζεται στην εξωτερική πλευρά των κτιρίων, σε νέες ή παλαιές κατοικίες και αποτελείται από θερμομονωτικό υλικό. Προσφέρει ισχυρή μηχανική αντοχή και στεγανοποίηση. 

 


 

 

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού είναι:

Ολοκληρωμένη θερμομόνωση χωρίς να δημιουργούνται θερμογέφυρες στα στοιχεία του κτιρίου από σκυρόδεμα π.χ δοκάρια, κολώνες, τοιχεία κ.λ.π

Προστατεύει τις επιφάνειες των τοίχων από υγρασίες, διότι δεν δημιουργούνται συνθήκες υγροποίησης υδρατμών στο εσωτερικό του κτιρίου ή μέσα στον τοίχο.

Δημιουργείται μεγάλη θερμοχωρητικότητα στις επιφάνειες των τοίχων, η οποία συσσωρεύεται και επανακτινοβολεί στο εσωτερικό του κτιρίου, εντείνοντας το φαινόμενο των θερμικών νησίδων στην πόλη.

Αντιθέτως δεν συμβάλει στη αύξηση της θερμοκρασίας της πόλης κατά τους θερινούς μήνες, διότι εμποδίζει την θερμοσυσσώρευση κατά το θέρος, όπως κάνουν οι τοίχοι των συμβατικών κτιρίων.

Επιτρέπει την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου και δε μειώνει το εμβαδόν του, δεδομένου ότι επιτρέπει την τοποθέτηση της θερμοπρόσοψης εκτός του εμβαδού της επιτρεπόμενης προς ανέγερση επιφάνειας

Μειώνει το κόστος συντήρησης του κτιρίου, προστατεύει τα στοιχεία του σκυροδέματος του κτιρίου από ρηγματώσεις. 

Η εφαρμογή του συστήματος εξοικονομεί τη δημιουργία μπαζών, λόγω της χρήσης ειδικών πολυμερισμένων κονιαμάτων τα οποία τοποθετούνται σε μικρό πάχος. Θερμοπρόσοψη

Η ποιότητα κατασκευής του συστήματος χαρακτηρίζεται ως πολύ υψηλή, καθώς χρησιμοποιούνται ειδικά πρόσθετα τεμάχια για την προστασία των γωνιών, νεροσταλάκτες, υαλόπλεγμα για τον οπλισμό σ’ όλη την επιφάνεια εφαρμογής. Θερμοπρόσοψη

Για τη σύγκρισή του με το συμβατικό- στην Ελλάδα- τρόπο σοβατίσματος πρέπει να ληφθούν υπόψη τέσσερις σημαντικοί οικονομικοί παράμετροι που το καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό:

α) Εξοικονομούνται επιπλέον τετραγωνικά μέτρα λειτουργικού χώρου λόγω της θερμοπρόσοψης εξωτερικά της τοιχοποιίας.

β) Διπλασιάζεται η θερμομονωτική αντίσταση της τοιχοποιίας

γ) Διπλασιάζεται ο χρόνος που χρειάζεται για τη συντήρηση των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου.

δ) Βαθμονομείται υψηλά το κτίριο ως προς την ενεργειακή του σήμανση (βλ. ενεργειακή ταυτότητα των κτιρίων).

Κατά συνέπεια εύκολα διακρίνεται ότι το κόστος εξωτερικής θερμομόνωσης είναι πολύ πιο οικονομικό από ένα συμβατικό τρόπο δόμησης και μάλιστα από την ημέρα κιόλας εφαρμογής του. 

Για μια παλαιά κατοικία όπου είτε δεν έχει θερμομόνωση στην τοιχοποιία είτε αυτή είναι ελλιπής, η εξωτερική θερμομόνωση παρουσιάζεται ως η μόνη αξιόπιστη λύση θερμικής προστασίας του κτιρίου.

Η εξωτερική θερμομόνωση όμως μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και στην ανάπλαση του αυξάνοντας την αξία του. Αυτή η αύξηση της αξίας δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την ανάπλαση.

Επιτυγχάνεται μέσα από την καλύτερη βαθμονόμηση του κτιρίου στην ενεργειακή του ταυτότητα αλλά και από την αύξηση της ζωής του και τη μείωση του κόστους συντήρησής του.

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι ο πλέον συνηθισμένος τρόπος δόμησης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μάλιστα απορίας άξιο πως στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες παρουσιάζουν μεγαλύτερο εύρος φάσματος από την υπόλοιπη Ευρώπη, το σύστημα αυτό καθυστέρησε τόσο πολύ να εφαρμοσθεί.

Απορίας άξιο μάλιστα είναι, πως ακόμη και σήμερα μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία έναρξης εφαρμογής του συστήματος οι περισσότερες νέες κατασκευές χρησιμοποιούν τα συμβατικά επιχρίσματα.

Αυτό δείχνει και ένα σημαντικό πρόβλημα του τεχνικού κόσμου της χώρας ως προς την επιμόρφωσή του.

Αποτέλεσμα αυτού του ελλείμματος είναι οι κτιριακές κατασκευές στη χώρα μας να παρουσιάζουν σημαντικό αριθμό ευπαθών σημείων τουλάχιστον στο εξωτερικό κάθετο κέλυφός τους.

 

Τι είναι η θερμοπρόσοψη;

Θερμοπρόσοψη λέγεται η θερμομόνωση των όψεων ενός σπιτιού – των τοίχων δηλαδή – από την εξωτερική τους πλευρά. Ουσιαστικά η θερμοπρόσοψη είναι ένα πανωφόρι που φοριέται στις πλευρές του κτιρίου για να το προστατεύει από το κρύο και τη ζέστη. Η θερμοπρόσοψη είναι κάτι παραπάνω από προστασία, γιατί παράλληλα δίνεται μια αισθητική αξία στο κτίριο. Μάλιστα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να δοθεί αυτή η αισθητική αξία.  

Υπάρχουν τόσα πολλά συστήματα για θερμοπρόσοψη. Ποιο να επιλέξουμε τελικά;

Πραγματικά υπάρχουν πολλά  συστήματα θερμοπρόσοψης που υποστηρίζονται από σοβαρά ονόματα του ευρωπαϊκού χώρου. Επειδή όμως όλα συγκλίνουν στον τρόπο εφαρμογής μιας θερμοπρόσοψης  σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε σαν κύριο κριτήριο επιλογής το εύρος και τη φήμη της εταιρείας που θα εφαρμόσει το σύστημα.

Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα στη φιλοσοφία της θερμοπρόσοψης;

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα μιας θερμοπρόσοψης είναι η έλλειψη εκπαιδευμένων συνεργείων που να μπορούν να φέρουν εις πέρας με απόλυτη επιτυχία μια τέτοια δουλειά. Η θερμοπρόσοψη απαιτεί προσεκτική δουλειά στις συναρμογές (παράθυρα, πόρτες, ενώσεις με τοίχους κλπ.), πρέπει να γίνεται στεγανή σφράγιση όλων των λεπτομερειών αυτών. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή δουλειά που κατά τη γνώμη μου δεν γίνεται σωστά. Έτσι, τα σημεία αυτά αποτελούν κερκόπορτες εισόδου του νερού μέσα στο σύστημα και αρχίζουν τα προβλήματα. Για τα επόμενα χρόνια περιμένουμε ένα μπαράζ αποτυχιών στο χώρο της θερμοπρόσοψης.   

Ποια είναι τα βασικά μέρη ενός συστήματος θερμοπρόσοψης;

Τα βασικά μέρη ενός συστήματος θερμοπρόσοψης είναι τρία: 1. Οι θερμομονωτικές πλάκες αναλόγου πάχους που στερεώνονται πάνω στους τοίχους με τσιμεντοειδή ή πολυουρεθανική κόλλα και με πλαστικά ούπα. 2. Η ραχοκοκκαλιά του συστήματος, δηλαδή το εγκιβωτισμένο μέσα σε τσιμεντοειδή κόλλα υαλόπλεγμα. Το υαλόπλεγμα – σημειωτέον – πρέπει να είναι άψογο, για να μπορεί να κρατήσει στο ελάχιστο τις ρωγμές της τελικής επίστρωσης, αλλά και για να βελτιώσει την αντοχή του συστήματος θερμοπρόσοψης σε κρούση. 3. Το τελικό επίχρισμα που μπορεί να είναι ένα λεπτό, εύκαμπτο επίχρισμα ακρυλικής βάσης ή ένα πιο παχύ και άκαμπτο επίχρισμα ανόργανης βάσης. Πολλά επιχρίσματα είναι βαμμένα στη μάζα τους κι έτσι δεν χρειάζεται η εφαρμογή εξωτερικής βαφής. 

τα βασικά μέρη ενός συστήματος θερμοπρόσοψης

3. Το τελικό επίχρισμα που μπορεί να είναι ένα λεπτό, εύκαμπτο επίχρισμα ακρυλικής βάσης ή ένα πιο παχύ και άκαμπτο επίχρισμα ανόργανης βάσης.Πολλά επιχρίσματα είναι βαμμένα στη μάζα τους κι έτσι δεν χρειάζεται η εφαρμογή εξωτερικής βαφής.3. Το τελικό επίχρισμα που μπορεί να είναι ένα λεπτό, εύκαμπτο επίχρισμα ακρυλικής βάσης ή ένα πιο παχύ και άκαμπτο επίχρισμα ανόργανης βάσης.Πολλά επιχρίσματα είναι βαμμένα στη μάζα τους κι έτσι δεν χρειάζεται η εφαρμογή εξωτερικής βαφής.3. Το τελικό επίχρισμα που μπορεί να είναι ένα λεπτό, εύκαμπτο επίχρισμα ακρυλικής βάσης ή ένα πιο παχύ και άκαμπτο επίχρισμα ανόργανης βάσης.Πολλά επιχρίσματα είναι βαμμένα στη μάζα τους κι έτσι δεν χρειάζεται η εφαρμογή εξωτερικής βαφής.

Ποια είναι μια λογική λειτουργική ζωή για ένα σύστημα θερμοπρόσοψης;

Ένα άρτια εφαρμοσμένο σύστημα θα έχει διάρκεια για αρκετές δεκαετίες. Το μόνο πράγμα που θα πρέπει να προσέχετε είναι η περιοδική του συντήρηση και κυρίως η αντικατάσταση των σφραγιστικών υλικών που χρησιμοποιούνται στις λεπτομέρειες των συναρμογών.

σύστημα θερμοπρόσοψης

Ποια είναι μια λογική λειτουργική ζωή για ένα σύστημα θερμοπρόσοψης;

 

Θερμοπρόσοψη-Θερμομόνωση-Υγρομόνωση

 Θερμοπρόσοψη-Θερμομόνωση-Υγρομόνωση Θερμοπρόσοψη-Θερμομόνωση-Υγρομόνωση Θερμοπρόσοψη-Θερμομόνωση-Υγρομόνωση