Μόνωση-Στεγανοποίηση

Μόνωση-Στεγανοποίηση

Μόνωση

Μόνωση είναι ο γενικός όρος που υποδηλώνει την προστασία της κατασκευής από την θερμότητα, τον ήχο και την υγρασία.

Μόνωση-Στεγανοποίηση


 

Στεγανοποίηση Ταρατσών

Η στεγανοποίηση της ταράτσας είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διείσδυση του νερού.

Η σωστή στεγανοποίηση είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την αποφυγή παραπλεύρων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση νερού στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής. Μόνωση-Στεγανοποίηση

Η στεγανοποίηση και η θερμομόνωση της ταράτσας είναι βασικά στοιχεία της καλής λειτουργίας του κτιρίου. Μόνωση-Στεγανοποίηση

Η στεγανοποίηση των ταρατσών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία με υλικά μεγάλης αντοχής. Ο λόγος είναι η τρομερή καταπόνηση που υφίσταται και εντατικής χρήσης της ταράτσας (τοποθέτηση μηχανημάτων, ηλιακών κατόπτρων, θερμοσιφώνων κ.λ.π).

Ο ιδιώτης πρέπει να απαιτήσει σωστές προδιαγραφές ανάλογα με τη χρήση βατής ή μη βατής ταράτσας και υλικά αρίστης ποιότητας.

Ο λόγος είναι τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίσει αν η στεγανοποίηση είναι ατελής ή ελλιπής. Τα υλικά αυτά είναι μεμβράνες PVC ελάχιστου πάχους 1,2mm ή ασφαλτοπάνων αντίστοιχων προδιαγραφών. Μόνωση-Στεγανοποίηση

Σε μία νέα κατασκευή από μπετόν και κυρίως για κεκλιμένες επιφάνειες ενδείκνυται η χρήση στεγανοποιητικών επιχρισμάτων με βάση τσιμέντο.

Για την συντήρηση σε παλιά κατασκευή με προϋπάρχουσες στρώσεις μία νέα επίστρωση με ρευστή πολυουρεθάνη είναι μία λύση του προβλήματος.

Ιδιαίτερα σε ταράτσες που έχουν διάφορες εγκαταστάσεις όπως ηλιακούς, κλιματιστικά κ.λ.π όπου είναι δύσκολο να μετακινηθούν.

Πρέπει να αποφεύγονται λύσεις όπως ακρυλικές βαφές ή ψυχρή άσφαλτος που έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής.

Πρέπει να αποφύγει της διάφορες «οικονομικές» λύσεις που προσφέρονται ως εναλλακτικές.

Επίσης πρέπει να αποφεύγει την επιφανειακή στεγανοποίηση καθώς και τις μετέπειτα επεμβάσεις συνεργείων, που μπορούν να καταστρέψουν την υπάρχουσα στεγανοποίηση.

Μόνωση-Στεγανοποίηση

Ισχυρή στεγανοποίηση υψηλής ποιότητας και αντοχής έχει ασφαλώς ένα μεγαλύτερο κόστος κατά την κατασκευή, αλλά έχει το πλεονέκτημα της εξασφάλισης της πλήρους στεγανοποίησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα προσφέρει την εξοικονόμηση χρημάτων από συμπληρωματικές επεμβάσεις στεγανοποιήσεων, καταστροφές σοβάδων και χρωματισμών της οροφής κάτω από την ταράτσα.

Επίσης προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας για όλο το κτίριο και στην περίπτωση πολυκατοικιών της διαρκούς διενέξεως μεταξύ ιδιοκτητών.

Τι είναι η στεγανοποίηση;

Η στεγανοποίηση της ταράτσας είναι η εργασία που απαιτείται για να αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διείσδυση του νερού. Η σωστή στεγανοποίηση των κατασκευών αυτών είναι πολύ σημαντική και αναγκαία για την αποφυγή παραπλεύρων προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η διείσδυση νερού στα υπόλοιπα τμήματα της οικοδομής. Η στεγανοποίηση και η θερμομόνωση της ταράτσας είναι βασικά στοιχεία της καλής λειτουργίας του κτιρίου. Η στεγανοποίηση των ταρατσών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία με υλικά μεγάλης αντοχής λόγω της τρομερής καταπόνησης που υφίσταται η ταράτσα (καλοκαίρι μεγάλες θερμοκρασίες, χειμώνα χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλές θερμικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του 24ώρου) και εντατικής χρήσης της ταράτσας (τοποθέτηση μηχανημάτων, ηλιακών κατόπτρων, θερμοσιφώνων κ.λ.π). Ο ιδιώτης πρέπει να απαιτήσει σωστές προδιαγραφές ανάλογα με τη χρήση βατής ή μη βατής ταράτσας και υλικά αρίστης ποιότητας για τη στεγανοποίηση λόγω των τεραστίων προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει αν η στεγανοποίηση είναι ατελής ή ελλιπής. Τα υλικά αυτά είναι μεμβράνες PVC ελάχιστου πάχους 1,2mm ή ασφαλτοπάνων αντίστοιχων προδιαγραφών. Σε μία νέα κατασκευή από μπετόν και κυρίως για κεκλιμένες επιφάνειες ενδείκνυται η χρήση στεγανοποιητικών επιχρισμάτων με βάση το τσιμέντο (τσιμεντοειδών υψηλής ποιότητας). Για την συντήρηση της στεγανοποίησης σε μια παλιά κατασκευή με προϋπάρχουσες στρώσεις μία νέα επίστρωση με ρευστή πολυουρεθάνη είναι μία δυνατή λύση του προβλήματος της στεγανοποίησης ιδίως σε ταράτσες που έχουν διάφορες εγκαταστάσεις όπως ηλιακούς, κλιματιστικά κ.λ.π όπου είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Πρέπει να αποφεύγονται λύσεις όπως ακρυλικές βαφές ή ψυχρή άσφαλτος που έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής. Πρέπει να αποφύγει της διάφορες «οικονομικές» λύσεις που προσφέρονται ως εναλλακτικές. Επίσης πρέπει να αποφεύγει την ελαφριά επιφανειακή στεγανοποίηση καθώς και τις εκ των υστέρων επεμβάσεις διαφόρων συνεργείων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών κ.λ.π που μπορούν να καταστρέψουν την υπάρχουσα στεγανοποίηση. Ισχυρή στεγανοποίηση υψηλής ποιότητας και αντοχής έχει ασφαλώς ένα μεγαλύτερο κόστος κατά την κατασκευή, αλλά έχει το πλεονέκτημα της εξασφάλισης της πλήρους στεγανοποίησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και της εξοικονόμησης χρημάτων από συμπληρωματικές επεμβάσεις στεγανοποιήσεων, καταστροφές σοβάδων και χρωματισμών της οροφής κάτω από την ταράτσα, της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας για όλο το κτίριο και στην περίπτωση πολυκατοικιών της διαρκούς διενέξεως μεταξύ ιδιοκτητών τελευταίου ορόφου και των υπόλοιπων ορόφων. Η εφαρμογή στεγανοποίησης λόγω των σημαντικών λεπτομερειών που πρέπει να ακολουθηθούν για την σωστή αντιμετώπισή της, απαιτεί ανάλογα με τη χρήση και γενικότερα λόγω δυσμενών συνθηκών, υψηλής ποιότητας υλικά και κυρίως έμπειρους τεχνίτες με ισχυρή εγγυητική κάλυψη.

 στεγανοποίηση

Γιατί είναι σημαντική η στεγανοποίηση ενός δώματος;

Η στεγανοποίηση ενός δώματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή μυρίων προβλημάτων στους ενοίκους των ρετιρέ. Τα προβλήματα αρχίζουν με αλυσιδωτή μορφή: - φουσκώματα στους σοβάδες - ξεφλουδίσματα στο χρώμα - κίτρινες κηλίδες - εμφάνιση μούχλας και αλάτων - διάβρωση των οπλισμών - προβλήματα στα ηλεκτρολογικά δίκτυα κλπ. Βέβαια το πρόβλημα λύνεται ικανοποιητικά σε πολύ οικονομικά πλαίσια και γι' αυτό δεν χρειάζεται ο παραμικρός πανικός. Απλά απευθυνθείτε σ' ένα σωστό επαγγελματία. Η στεγανοποίηση ενός δώματος στην Ελλάδα γίνεται σήμερα κυρίως με ασφαλτόπανα και λεπτομέρειες. Υπάρχουν, όμως, κι επαλειφόμενα υλικά αν τοποθετηθούν σωστά και με την ενίσχυση ενός οπλισμού πάνω από τις ρωγμές μπορούν να δώσουν πολύ ικανοποιητικές και μακρόχρονες λύσεις. Τέλος, υπάρχουν και οι πολυμερείς μεμβράνες όπως π.χ. αυτές με βάση το PVC ή το TPE που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με λειτουργικές ζωές που ξεπερνούν τα 30 χρόνια σε αντίθεση με τα ασφαλτόπανα που συνήθως έχουν έναν χρονικό ορίζοντα 10-20 ετών. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι επαρκείς κλίσεις έτσι ώστε να αποστραγγίζονται γρήγορα και με ασφάλεια τα νερά. Επίσης, οι λεπτομέρειες στις απορροές θα πρέπει να είναι προσεγμένες και βέβαια να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι επαρκείς κλίσεις έτσι ώστε να αποστραγγίζονται γρήγορα και με ασφάλεια τα νερά. Επίσης, οι λεπτομέρειες στις απορροές θα πρέπει να είναι προσεγμένες και βέβαια να καθαρίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ασφαλτόπανα για μονώσεις ταρατσών. Τι είναι;

Τα ασφαλτόπανα είναι σήμερα το κυρίαρχο στεγανοποιητικό υλικό που χρησιμοποιείται στις μονώσεις ταρατσών. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες ασφαλτοπάνων με κριτήριο το είδος της ασφαλτικής τους μάζας: 1. Τα ελαστομερή - SBS (Styrene - Butadiene - Styrene) ασφαλτόπανα. Σ' αυτά η ασφαλτική μάζα έχει τροποποιηθεί με SBS έτσι, ώστε να παρουσιάζει ελαστικά χαρακτηριστικά. Το εύρος θερμοκρασιών που αντέχουν τα SBS είναι μεγάλο και ιδιαίτερα προς τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στο κάτω άκρο αντέχουν σε θερμοκρασίες έως και -25οC. Τα SBS ασφαλτόπανα είναι ιδανικά για μεγάλες επιφάνειες και για κρύα κλίματα. 2. Τα πλαστομερή - APP (Atactic PolyPropylene) ασφαλτόπανα. Εδώ η βελτίωση της μάζας γίνεται με ατακτικό πολυπροπυλένιο. Δεν είναι τόσο ελαστικά όσο τα SBS και δεν αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των -15oC, αλλά δείχνουν πολύ καλή συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι οπλισμοί των ασφαλτοπάνων είναι αυτοί που τους προσδίδουν τις μηχανικές αντοχές τους: αντοχή σε σχίσιμο, στατική διάτρηση, δυναμική διάτρηση κλπ. Τα περισσότερα ασφαλτόπανα είναι οπλισμένα με κάποιου είδους πολυεστερικό οπλισμό, ενώ τα πιο οικονομικά είναι οπλισμένα με ένα απλό ή ενισχυμένο υαλοπίλημα. Τα ασφαλτόπανα αλουμινίου είναι συνήθως οπλισμένα με κάποιο υαλόπλεγμα. Η ποιότητα του πολυεστερικού οπλισμού εξαρτάται από το μήκος και την ποιότητα των ινών και το βάρος/m2. Ισοβαρείς οπλισμοί μπορούν να έχουν τεράστιες ποιοτικές αποκλίσεις. Τα ασφαλτόπανα, για να αντέχουν στην δράση των υπεριωδών και στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, όταν μένουν εκτεθειμένα, πρέπει να έχουν κάποια αυτοπροστασία. Συνήθως αυτή δίνεται με ψηφίδες διαφόρων χρωμάτων ή μ' ένα φύλλο αλουμινίου πάχους συνήθως 60-80 μικρών. Και βέβαια ένα ασφαλτόπανο των 6Kg/m2 θεωρείται σαφώς πιο ασφαλές από ένα ασφαλτόπανο των 4Kg/m2, άρα η μάζα/m2 παίζει κάποιο ρόλο σοβαρό.

Τι είναι το ασφαλτόπανο για το οποίο ακούμε τόσο συχνά;

Είναι ένα λεπτό στεγανοποιητικό φύλλο που αποτελείται από ασφαλτική ύλη εμπλουτισμένη και βελτιωμένη με πολυμερή υλικά. Στο μέσο του περίπου είναι ενισχυμένο με ένα συνθετικό οπλισμό που του προσδίδει αντοχή σε τρύπημα, σχίσιμο κλπ. Τα ασφαλτόπανα πωλούνται υπό τη μορφή φύλλων πλάτους 1m και μήκους 8 – 10m και κολλιούνται πάνω στην ταράτσα με φλόγιστρο, αφού πρώτα αυτή επαλειφθεί με ένα προετοιμαστικό αστάρι. Όλη η επιτυχία είναι να κολληθούν σωστά οι αρμοί τους. Υπάρχουν πολλές ποιότητες ανάλογα με την ασφαλτική τους ύλη, τον οπλισμό τους, το πάχος τους και την επιφανειακή τους προστασία.

Υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα υγρασίας που βλέπω στο ταβάνι μου να προέρχεται από εσωτερικά αίτια; Να μην είναι δηλαδή υπεύθυνη η βροχή;

Σαφέστατα. Πολλά ταβάνια φαίνονται υγρά και μαυρίζουν από εσωτερικές συμπυκνώσεις και ανάπτυξη μούχλας. Συνεπώς θα πρέπει πρώτα να γίνει μια σωστή διάγνωση.

Πόσο μπορεί να αντέξει μια στεγανοποίηση με ασφαλτόπανο;

Περισσότερο από 20 χρόνια, αν πρόκειται για καλό ασφαλτόπανο περασμένο από έμπειρα χέρια. Μπορεί όμως να μη βγάλει ούτε το χειμώνα, ένα ενδεχόμενο που γίνεται ολοένα και πιο πιθανό λόγω της εισόδου στο επάγγελμα του μονωτή πολλών ανειδίκευτων συνεργείων.

Τι ισχύει για τη θερμομόνωση σε κοινόχρηστη ταράτσα;

Δεν υπάρχει υποχρέωση συμμετοχής των υπολοίπων ενοίκων. Είναι καθαρά ένα θέμα που αφορά τους κατοίκους του τελευταίου ορόφου. Για να προχωρήσετε, θα πρέπει να αποσπάσετε την έγκριση της πλειοψηφίας. Προσέξτε έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε την κατασκευή από στεγανοποιητικής άποψης. Κι επίσης, προσέξτε έτσι ώστε να εξασφαλίζεται βατότητα και άνετη πρόσβαση.

Αδιαβροχοποίηση-Στεγανοποίηση: Οι θεμελιώδεις διαφορές

Αδιαβροχοποίηση-Στεγανοποίηση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η διαφορά τους είναι πολύ μεγάλη και κακώς οι δυο αυτές έννοιες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Η μεγαλύτερη κατάχρηση του όρου «στεγανοποίηση» γίνεται με τα διαφανή υδαταπωθητικά υλικά που βασίζονται στη νανοτεχνολογία.Τα άχρωμα αυτά, εμποτιστικά υγρά είτε βασίζονται στη νανοτεχνολογία είτε όχι, δεν μπορούν να κάνουν στεγανοποίηση!Αυτό που κάνουν είναι να προφυλάσσουν τα πορώδη υλικά από τη δράση του νερού.Στην ουσία τα διαφανή αυτά υλικά μεταβάλλουν τη γωνία επαφής του νερού με την επιφάνειά του προς προστασία υλικού. Από τους 0ο – 30ο μπορούν να την πάνε στους 90ο ή στους 120ο (ή και τους 150ο). Οι 90ο είναι το κριτήριο για το αν ένα διαφανές υλικό προστασίας είναι αδιαβροχοποιητικό ή όχι. Τα αδιαβροχοποιητικά υλικά δεν κλείνουν τις ρωγμές! Ρωγμές πλάτους πάνω από 0,15 χιλιοστά είναι αδύνατον να κλείσουν με οποιοδήποτε υδαταπωθητικό.Επειδή όλα τα άκαμπτα υλικά όπως το μπετόν, η τσιμεντοκονία, ο σοβάς, το μωσαϊκό, το αρμολόγημα των πλακιδίων κλπ. θα ρηγματωθούν όπως και να ’χει το πράγμα, τα διαφανή υδαταπωθητικά υλικά δεν μπορούν να εγγυηθούν στεγανοποίηση.Ακόμη και όταν εφαρμόζονται σε μη ρηγματωμένες επιφάνειες, κανένας δεν εγγυάται ότι δεν θα ρηγματωθούν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ρηγματωθούν.Η στεγανοποίηση θα πρέπει να γεφυρώνει τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές ρωγμές. Τα αδιαβροχοποιητικά υλικά επίσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την υδροστατική πίεση, οσοδήποτε μικρή. Το νερό θα πρέπει να κυλάει επάνω τους και να φεύγει με τη βαρύτητα. Εάν μείνει το νερό επάνω τους, αργά ή γρήγορα θα τα διαβρέξει και θα διαπεράσει τους πόρους. Όταν αδιαβροχοποιούμε οριζόντιες επιφάνειες, το κάνουμε για να προστατέψουμε τα δομικά υλικά της επένδυσης και όχι για να στεγανοποιήσουμε την κατασκευή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα διαφανή υδαταπωθητικά υλικά να χρησιμοποιούνται για στεγανοποίηση σε δώματα, ταράτσες, μπαλκόνια κλπ. είτε βασίζονται στη νανοτεχνολογία είτε όχι. Είναι σαν να προσπαθείς να εξορκίσεις τον καρκίνο με ασπιρίνες. Τα αδιαβροχοποιητικά υλικά δεν πρέπει για κανένα λόγο να εφαρμόζονται σε υπόγειες κατασκευές και ιδίως σε επαφή με το έδαφος. Δεν είναι κατάλληλα για τέτοιες δουλειές. Εκεί χρειάζεται στεγανοποίηση με τα κατάλληλα υλικά. Χρειάζονται δηλαδή υλικά που να μπορούν να γεφυρώνουν τις υπάρχουσες και τις πιθανές μελλοντικές ρωγμές και να αντέχουν έστω και σε προσωρινό μέτωπο υδροστατικής πίεσης. Κάθε υλικό είναι φτιαγμένο για να εκπληρώνει συγκεκριμένο σκοπό.

Τι είναι η ανεστραμμένη μόνωση για την οποία γίνεται τόσος λόγος;

Στην ανεστραμμένη μόνωση η θερμομόνωση τοποθετείται πάνω από τη στεγανοποίηση κατά παράβαση της συμβατικής τεχνολογίας μονώσεων. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη.

Μόνωση-Στεγανοποίηση Μόνωση-Στεγανοποίηση Μόνωση-Στεγανοποίηση Μόνωση-Στεγανοποίηση Μόνωση-Στεγανοποίηση